maandag 1 juli 2013

Schilderij Massacultuur + Beeldaspecten - Loes van de Wetering

# Format Beeldaspecten  

Hoofdcategorie

Vorm
Deelbegrip

Vormcontrasten
Afbeelding














 

Korte
omschrijving
Van het begrip 
  
Wanneer vormen naast elkaar geplaatst worden, worden verschillen duidelijk, zogenaamde vormcontrasten. Dit zie je met het etiket op het flesje.
Hoe in de afbeelding 

Je ziet vijf dezelfde flesjes die niet strak naast elkaar staan maar wel op een rij.
Welk effect in de afbeelding 


Er is een soort diepte te zien, want het ene fles staat wat naar voor en de ander naar achter. Dit is gedaan om het ene flesje hoger te schilderen dan de ander.



Schilderij Klassiek + Beeldaspecten - Loes van de Wetering

# Format Beeldaspecten 
    
Hoofdcategorie

Ruimte
Deelbegrip

Lijnperspectief
Afbeelding















Korte
omschrijving
Van het begrip 

Op dit schilderij is vanuit één lijn geschilderd. Dit zie je door dat het einde steeds smaller wordt.
Hoe in de afbeelding




Je ziet een straat in de vorige eeuw. Dit zie je door de kleding die de mensen op straat dragen.
Je ziet de lucht op deze afbeelding. En het kleur gebruik is grauw. Dit zou ook kunnen komen doordat het in de avond is, want de lantaarnpalen staan aan.
Welk effect in de afbeelding





De lantaarnpalen geven een lichteffect. Dit zijn de lichtbronnen ook wel strijklicht genoemd worden. Dit kun je zien door de schaduw ook wel de slagschaduw genoemd. De schaduw die een belicht voorwerp werpt op zijn omgeving. Deze schaduw is geen onderdeel van het object maar van zijn omgeving, en benadrukt de ruimte.




Zelfbedachte Beeldende Vorming les voor groep 5

In College 8 moesten we een eigen BV les bedenken. Bij de zelfbedachte beeldende vorming les voor de midden- of bovenbouw hebben wij het lesfasenmodel gebruikt uit college 3. Het lesfasenmodel vormt de structuur van een les beeldende vorming.

Voorbereiding
Context 
Belevingswereld 
Filmsterren

Basisplan 
Opdracht en randvoorwaarden 
De leerlingen gaan een paspop maken met verschillende materialen. De leerlingen krijgen een wc-rol, ijzerdraad, wol/stof, knopen, lijn, naaigaren en een stuk hout. De leerlingen maken hiermee een paspop. Als zij de basis van de paspop gemaakt hebben, gaan zij er zelf kleren op ontwerpen met de stof. De leerlingen kiezen zelf een filmster uit en mogen zelf bepalen hoe hij/zij eruit komt te zien. 

Receptie /Oriëntatie 
Introduceren 
Beeldcultuur 
We introduceren het thema ‘filmsterren’ met stukje film over Marilyn Monroe, daar kom zij als filmster in voor. Dit is ter inspiratie en introductie.

Beeldaspecten 
Het moet een paspop worden die aangekleed kan worden. De leerlingen krijgen ook hiervoor de benodigdheden.

Ontwikkelingsfasen  
De kinderen leren hoe een paspop in elkaar zit, dat het uit drie delen bestaat (een draad voor de armen, een draad voor de benen en een borststuk). Ze ervaren dat je de pop in verschillende standen kunt zetten.

Vragen stellen
Verschillende vragen
* Waar denk je aan bij een filmster? Glitter, Rode loper, Jurken, Films, Veel Geld.
* Welke filmsterren ken je? George Cloony, Marilyn Monroe, Brad Pitt, Tom Cruise.* Hoe zien deze mensen eruit? Lange glitter jurken, Strakke pakken, Zonnebrillen.

Informeren  
Beeldbeschouwen 
Nadat we het filmpje hebben bekeken, vertel ik kort iets over Marilyn Monroe. Daarna leg ik uit wat precies de bedoeling is. Ik leg laat zien hoe de leerlingen de armen en benen moeten maken en ik schrijf op het bord wat de stappen zijn om de pop te maken. Ik benoem alle materialen, en laat ook zien op welke manier ik ze met elkaar verbindt.

Instrueren 
Beeldend Probleem 
We gaan een paspop maken. Deze paspop moet twee armen en twee benen bevatten. Deze worden aan de romp bevestigt. Maar hoe moeten we  dat doen? (Door gaatjes te maken en de ijzerdraden er door heen te doen). De leerlingen mogen daarna zelf weten wat voor kleren zij de pop aan trekken, maar het moet wel op een filmster lijken. (Dit kun je bijvoorbeeld doen door de pop een glitterjurkje aan te doen). 

Productie /Uitvoering  
Observeren 
Beeldend Vermogen
Het is belangrijk dat de kinderen zelf nadenken over wat voor kleding ze de pop aan doen. De basis is er, hoe de paspop gemaakt moet worden, maar hoe en wat ga je de pop aan doen. Die kleding moeten ze zelf bedenken en ontwerpen.  

Begeleiden 
Werkprocessen 
Sommige leerlingen zullen het lastig vinden om zelf de kleding te bedenken. Ik laat ze samen werken als het zelf niet lukt, of ik zelf ze zelf ter ondersteuning laat ik nog wat plaatjes zien. Waar nodig is, begeleid ik de leerlingen.

Afronden 
Tijdsmanagement 
De leerlingen krijgen voor deze opdracht een uur en 30 minuten de tijd. Ik zeg het als de helft van de les voorbij is, dan moeten de leerlingen beginnen met kleding ontwerpen. Op het einde benoem ik dat de leerlingen nog een kwartier hebben om alles af te ronden.

Reflectie /Nabeschouwing  
Nabespreken 
Reflecteren 
We bespreken de opdracht kort na door nog eens naar het stappenplan te kijken, hoe moesten we de paspop ook alweer maken? De leerlingen stallen hun werkjes op hun tafelgroepje uit en leggen er een papiertje bij met hun naam. De Tafelgroepen staan op en gaan met de klok mee langs elk groepje om de werkjes van elkaar te bekijken. De leerlingen krijgen per tafel ongeveer een halve minuut om te kijken. De leerkracht stuurt dit aan door te zeggen als de leerlingen door moeten wisselen.

Beoordelen 
Beoordelingscriteria (matrix) 
De paspop moet aan een aantal criteria voldoen. Het moet twee armen en twee benen hebben, die je kunt bewegen. Daarnaast moet de paspop minimaal één kledingstuk aan hebben, dus een jurkje of jasje. Ook moet er gewerkt worden met stof en ander kosteloos materiaal.  

Presenteren 
Presentatievorm 
De kinderen mogen een klein toneelstukje gaan bedenken wat bij het thema ‘circus’ hoort, en gaan dat met de handpoppen uitspelen.


Criteria  
Matig  
Voldoende  
Goed 

Techniek 
(3 punten) 
De paspop kan niet bewegen. (1p)  
De paspop kan bewegen, maar niet blijven staan.  (2p) 
De paspop kan in de goede stand gezet worden en blijft staan. (3 p) 
Materiaal 
(3 punten) 

Er is geen gebruik gemaakt van stof of kosteloos materiaal (1 p) 
Er is gebruik gemaakt minimaal 1 stuk stof en  1 stuk kosteloos materiaal (2 p) 
Het werk is gemaakt met veel verschillende materialen. (3 p) 
Vorm  
(4 punten)  

Het werk ziet er niet uit als een paspop (1 p) 

Het werk ziet eruit als een paspop, maar draagt geen kleren (2 p) 
Het werk is duidelijk herkenbaar als paspop en heeft kleding aan. (4 p) 

Kindertekeningen

ONDERBOUW
Dit is een tekening van een leerling uit groep 3. (onderbouw)
Opvallend zijn de objectkleuren. Het gras is groen, het water is blauw.
Je ziet in de tekening een kop-buikpoter, dat zijn de twee poppetjes die je ziet op het gras. Je ziet dat er wel een buik wordt getekend het besef van het volledige lichaam.
Ook is er sprake van afsnijding. De regenboog is niet helemaal af, buiten de kaders van de tekening loopt de regenboog nog door. Een ander opmerkelijk aspect is dat de juf wel armen heeft, om te kunnen vissen en de ik-persoon heeft geen armen. Dit heeft te maken met belang en verdringing. De juf heeft haar armen nodig om te kunnen vissen en de ik-persoon heeft geen armen nodig om iets vast te houden. Ook zie je een lijn dat voor de horizon doorgaat. Onder is gras en daarna begint de lucht.



MIDDENBOUW
In de tekening zie je een duidelijke horizon de leerling heeft het onderscheid gemaakt tussen grond en lucht door middel van het tekenen van een lijn en hoge gebouwen. Wat opvallend is, is dat de leerling nog niet het principe van het water door heeft. Wat ook opvallend is, is de herhaling van het motief. Waardoor steeds dezelfde vorm terugkomt zoals: de auto’s op de brug met dezelfde ‘neuzen’. In de tekening is er ook doorzichtigheid: de leerling heeft ‘in’ de brug auto’s getekend. Als laatste is er grootte verschil; het huis is een stuk kleiner dan de Eiffeltoren.


BOVENBOUW
In de tekening zie je verschillende objectkleuren; de trompet is geel, de hockeystick heeft een randje en een IPad is zwart. Ook zie je meerdere grondlijnen in de tekening is niet alles op één lijn getekend. Hierdoor bevat het meerdere grondlijnen. Je ziet verder nog overlapping omdat, de hockeystick over de trompet is heen getekend en de meneer staat er achter getekend. Als laatste zie je exemplariteit in de tekening. De objecten hebben allemaal een eigen code; de mannen hebben kort haar en een baard, de trompet heeft knopjes en er komt geluid uit. Ook de IPad heeft zijn eigen home knop. 

Klei opdracht - Marit Nieuwerf

# Twee klei opdrachten 
Tijdens college 8 moesten we een kleiopdracht doen. Deze opdracht was niet zomaar een kleiwerk maken. Dit kleiwerk moest hol zijn van binnen. Dit moest je als volgt doen: eerst maak je, je bonk klei tot een bal. Vervolgens rol je met de deegroller de bal plat tot een pannenkoek. Deze pannenkoek vouw je dicht tot een soort taco met een rietje ertussen. De randjes maak je goed dicht met water. Met het rietje blaas je lucht in de taco en dit zorgt ervoor dat de taco bol gaat staan. Je gaat dan met een houten lepen de goede vorm erin slaan. 

* Origineel
Schuin bovenaanzicht



* Na bewerking 

Vooraanzicht


Bovenaanzicht


* Beeldend probleem
Het beeldende probleem is dat het kleiwerk hol moest zijn. Dit moest je op de manier die boven is beschreven doen. Ook was het de bedoeling dat het de vorm moest hebben van een fruitstuk. Op deze foto's is een peer te zien.
Er moest iets met het fruitstuk gebeuren. Bij deze peer is te zien dat er iemand op gaan staan is. Dit is te zien in een vooraanzicht en een bovenaanzicht.




Klei opdracht - Loes van de Wetering

# Twee klei opdrachten 
Tijdens college 8 moesten we een kleiopdracht doen. Deze opdracht was niet zomaar een kleiwerk maken. Dit kleiwerk moest hol zijn van binnen. Dit moest je als volgt doen: eerst maak je, je bonk klei tot een bal. Vervolgens rol je met de deegroller de bal plat tot een pannenkoek. Deze pannenkoek vouw je dicht tot een soort taco met een rietje ertussen. De randjes maak je goed dicht met water. Met het rietje blaas je lucht in de taco en dit zorgt ervoor dat de taco bol gaat staan. Je gaat dan met een houten lepen de goede vorm erin slaan. 

* Origineel
Vooraanzicht


* Na bewerking 

 
Vooraanzicht


Bovenaanzicht


* Beeldend probleem
Het beeldende probleem is dat het kleiwerk hol moest zijn. Dit moest je op de manier die boven is beschreven doen. Ook was het de bedoeling dat het de vorm moest hebben van een fruitstuk. Op deze foto's is een banaan te zien.
Er moest iets met het fruitstuk gebeuren. Deze banaan lag op de grond en iemand is er op gaan staan. Dit is te zien in een vooraanzicht en een bovenaanzicht.





Schilderij Massacultuur + Beeldaspecten - Marit Nieuwerf

# Format Beeldaspecten  

Hoofdcategorie

 Kleur
Deelbegrip

Koude en warme kleuren
Afbeelding














 
Korte
omschrijving
Van het begrip

Je ziet kleuren als licht- en donker blauw in het schilderij, dit zijn koude kleuren. Rood wordt gezien als een warme kleur. 
Hoe in de afbeelding




Je ziet de warme rode kleur terug recht boven en gedeeltelijk op het hoofd van Barack Obama, ook komt het terug in de stropdas en langs de lijnen van zijn ogen. Het licht blauw zie je terug in het woord 'Hope', linksboven het hoofd van Obama en in zijn nek. En het donker blauw komt terug in zijn colbert en zijn nek.
Welk effect in de afbeelding


Het geeft een effect dat Obama zijn koele en rustige kanten heeft, maar toch ook zijn warme kant. Hij kan rustig zijn maar ook strijdlustig of boos, De kleuren versterken elkaar 


Schilderij Klassiek + Beeldaspecten - Marit Nieuwerf

# Format Beeldaspecten 

Hoofdcategorie

 Ruimte
Deelbegrip

 Vogelvluchtperspectief
Afbeelding














 

Korte
omschrijving
Van het begrip 

 Het standpunt is hoog vanuit de lucht gezien. Dus hoe een vogel het landschap zou zien.
Hoe in de afbeelding


 Je ziet geen lucht op het schilderij. Er is geen horizon te zien en je kijkt neer op de velden en het huis. 
Welk effect in de afbeelding



 Het levert een overzicht op bij de kijker. De kijker kan goed zien hoe het gebied eruit ziet. Ook lijkt het alsof de kijker op een berg staat of over het gebied heen vliegt, als een vogel. 


Vetkrijt tekening + Beeldaspecten

# Format Beeldaspect 


Hoofdcategorie

 Kleur, fuctionele kleuren
Deelbegrip

 Ruimte 2D, overlapping
Afbeelding














 

Korte
omschrijving
Van het begrip



 In de tekening springt de kleur eruit. Er worden functionele kleuren gebruikt: de worm is roze/paars de appel is rood met geel, het gras is groep en de aarde is bruin. Ook is er een kleur-tegen-kleur contrast gebruikt met primaire kleuren.
Overlapping is dat de objecten over elkaar heen zijn getekend. Je ziet een object dus niet helemaal omdat er een ander object overheen zit. 

Hoe in de afbeelding




 Je ziet het kleur-tegen-kleur contrast duidelijk terug bij de appel die uit de worm komt.  rood geel en roze is naast elkaar getekend en dit versterkt het effect van de appel. 
De overlapping zie je ook weer terug bij de appel. Je ziet de onderkant van het klokhuis niet, omdat dat in de worm zit. De worm overlapt dus het appel klokhuis.

Welk effect in de afbeelding



 Je ziet in de tekening waar het accent op ligt. Namelijk op het klokhuis dat uit de worm komt (normaal komt de worm uit de appel). Ook geven de functionele kleuren aan dat deze worm onder de grond zit. Het geeft dus aan waar de worm is en waar het accent ligt. 

donderdag 20 juni 2013

Foto van stilleven Aquarel en Modernistisch

# Foto aquarel Stilleven met drie objecten uit deze tijd



De bovenste foto's met de cowboybag is van Loes van de Wetering. De drie objecten die je ziet zijn: een Wieckse Rosé bier, een Cowboybag, en een Ipod.

De onderste foto's met de bril is van Marit Nieuwerf. De drie objecten die je ziet zijn: een Ugg, een Shutter Shade en een apple teken.

Aan de linkerkant zie je de twee tekeningen met aquarel verf. Dit is gedaan met een kwast en aquarel verf + water.

Aan de rechterkant zie je het Pointillisme terug in de tekeningen. Dit is gedaan met stiften door stippen te zetten.

Klassiek schilderij + Eigen Postmoderne foto


    

Titel:           Het meisje met de parel
Maker:       Johannes Vermeer
Datum:      1667

* Wat zie je?
Ik zie een meisje die de toeschouwer aankijkt. Ze draagt een blauwe tulband met een gele, omlaag vallende doek . Ze heeft een pareloorbel in haar oor en de achtergrond is zwart, waardoor het meisje extra benadrukt wordt.

* De betekenis van het beeld
Het is geen portret maar een zogenaamde ‘tronie’. Bij een tronie gaat om een studie van een hoofd van een bepaald type, gemoedstoestand of karakter. Bij ‘het meisje met de parel’ is dit een oosters type

* Hoe is het gemaakt?

Het schilderij is gemaakt met olieverf, waardoor er veel verf over elkaar heen is aangebracht. Hierdoor heeft Vermeer heel goed bepaalde stoffen weten te suggereren.

* Tijdskenmerken (stijl)
Zijn schildertechniek was uniek. Kenmerkend voor zijn stijl is het magnifieke gebruik van heldere en frisse kleuren, van kleur om licht en bepaalde stoffen te suggereren, het oog voor details en de rust en kalmte die de schilderijen uitstralen. Hij maakte in zijn schilderij ook gebruik van extreme verschillen in licht en donker (clair obscure)

* Mening
Ik vind het een mooi schilderij. Het meisje heeft iets heel mysterieus en vanwaar je het schilderij ook bekijkt lijkt het net of ze je blijft aankijken.

Modernistisch schilderij beeldbeschouwing - Marit Nieuwerf

# Beeldbeschouwing Modernistisch schilderij met behulp van de 5 + 1 vragenModernistisch schilderij 1



Titel:              Les Demoiselles d'Avignon
Schilder:      Pablo Picasso
Datum:         1907


* Wat zie je?
Ik zie een schilderij waarin veel lichte kleuren gebruikt worden. Er komt nauwelijks tot geen donkere kleur in voor. De mensen zijn afgebeeld met kubistische vormen. Er staan 5 mensen op het schilderij. Ik zie lijnen in het schilderij naar voren komen. De mensen zijn zo goed als op de zelfde hoogte. In het midden liggen voorwerpen ( ik denk iets van fruit) waar de personen omheen staan.

* Betekenis van het beeld
De 5 prostituees staren de kijker aan.

* Hoe is het gemaakt?
Het doek is met olie gemaakt. Het schilderij is vooral met ronde en vierkante vormen gemaakt. De schilder heeft veel gebruikt gemaakt van dikke lagen olie. Bij de ene prostituee heeft hij meer olie gebruikt dan bij de ander. Vandaar het kleur verschil bij de vrouwen. Hij heeft zoveel mogelijk dingen naast elkaar gezet waardoor er niet echt een achtergrond is ontstaan. De kleuren passen ook niet echt bij elkaar. Hij heeft hier van te voren ook niet over nagedacht.


* Tijdskenmerken (stijl)
Het schilderij is gemaakt in de periode van ‘kubisme’. In dit schilderij is ook gemaakt van kubistische vormen en lijnen. In de jaren 1905-1915 is het kubisme ontwikkeld.

* Mening
Ik vind dit schilderij apart. Ik kon in het begin helemaal niet zien waar het omging. Ik wist pas waar het schilderij overging nadat ik informatie hierover heb gelezen. Nadat ik het gelezen had vond ik het schilderij mooier worden. Verder vindt het ik gebruik van de stijl het kubisme wel speciaal. Zo wordt het schilderij net even iets anders als de anderen. Ik vind het kleurgebruik niet zo mooi. Ik had het mooier gevonden als de kleuren op elkaar afgestemd werden.

Klassiek schilderij beeldbeschouwing - Marit Nieuwerf

# Beeldbeschouwing met behulp van de 5+1 vragenKlassiek schilderij 1


Titel:              De titel van dit schilderij is ‘Mary Magdalene’.
Schilder:      Het schilderij is gemaakt circa door Jan van Schorel.
Datum:          Het schilderij is gemaakt circa 1530

* Wat zie je?
Ik zie een schilderij waar een vrouw op de voorgrond staat. De vrouw zit en heeft een donkerblauwe jurk aan met steentjes en een omslagdoek met veel kleurtjes. Op haar schoot heeft ze een mooi beschilderde pot vast. Achter haar staat een boom. Op de achtergrond zie ik de lucht en in de verte rotsbergen. Verder staan er op de achtergrond van het schilderij ook bomen en struiken. Ik zie vooral donkere kleuren. Alleen de lucht en de bergen zijn geschilderd met iets lichtere tinten.




* De betekenis van het beeld
Ik vind de betekenis van het beeld heel lastig er uit te halen. Ik zou zeggen dat een mooie vrouw die alles heeft, ook heel eenzaam kan zijn.



* Hoe is het gemaakt?
Het beeld is vooral gemaakt met donkere kleuren. Voor de achtergrond zijn wat lichtere tinten gebruikt. Je ziet nauwelijks tot geen lijnen. De schilder heeft een goede compositie gebruikt. Hij wilde de vrouw benadrukken. Om dat duidelijk te laten zien heeft hij vooral gebruik gemaakt van compositiemogelijkheden.


* Tijdskenmerken (stijl)
Het schilderij behoort tot de noordelijke renaissance. De noordelijke renaissance kwam na de middeleeuwse kunst.

* Mening
Ik vind het een mooi schilderij. Je ziet meteen om wie het draait op het schilderij ( de vrouw). Je ziet dus meteen wat de kern van het schilderij is. Verder vind ik het gebruik van kleur heel mooi. Het is geen fabelachtig schilderij en dat maakt het zo mooi.

Modernistisch schilderij beeldbeschouwing - Loes van de Wetering

# Beeldbeschouwing modernistisch met behulp van de 5+1 vragen
   Modernistisch schilderij 1



Titel:               La persistencia de la memoria ( De hardnekkigheid van het geheugen)
Schilder:       Salvador Dali     
Datum:          Het is in 1931 geschilderd

* Wat zie je/aandachtspunten?
Op het schilderij is een grote bruine leegte te zien. In de rechterbovenhoek bevinden zich gouden bergen die aan hun linkerkant uitlopen in zee. Linksonder is een soort houten blok te zien met daarop een slappe klok die over de rand hangt en een rode klok waarop mieren zitten. Meer naar achteren bevindt zich een kleine dode boom met een tak waarover nog een derde slappe klok hangt. De slappe klokken zijn een verbeelding van de betrekkelijkheid van de tijd.

* Betekenis van het beeld
Het doek is in de stijl van het surrealisme geschilderd en stelt een somber en oneindig droomlandschap voor waarin harde objecten, zoals horloges, slap worden weergegeven.
Dali is vooral geobsedeerd door het idee van tijd en zijn beelden zijn een metafoor voor de tijdelijkheid van ons bestaan als mens. Bij die tijdelijkheid hoort natuurlijk ook het verval en onze strijd tegen dat verval. In zijn autobiografie legt Dali uit hoe hij op het idee van de ‘weke uurwerken’ is gekomen, namelijk na het bestuderen van een stuk camembertkaas…

* Hoe is het gemaakt?
Om diepte aan te brengen in het vlakke doek, hanteert Salvador Dalí verschillende beeldcomponenten. Zo tekent hij een duidelijke horizon en maakt hij handig gebruik van het atmosferisch perspectief, een vorm van kleurperspectief (rood, zwart en bruin vooraan; wit, geel en lichtblauw achteraan). Daarnaast speelt Dalí met licht en schaduw. Hij neemt echter een loopje met de werkelijkheid: de zon lijkt van meer kanten tegelijk te komen en van bepaalde schaduwen is het niet duidelijk wat hun oorzaak is. Een ander element van dieptewerking is de variatie tussen grotere en kleinere figuren, naargelang de plaats op het werk (grote klokken vooraan, een kleinere kaap achteraan). Op bepaalde plekken, zoals bij de boomstam en het monster (het gezicht), kunnen we enige sfumato opmerken.

* Tijdskenmerken(stijl)
Het is gemaakt in de tijd van het surrealisme.

* Mening
Ik ben zelf naar het museum van Dali geweest in Friguras. Ik heb veel van zijn werken gezien. Dit werk zelf niet, maar in elk schilderij of werk van hem zijn klokken verwerkt. Op een of andere manier vind ik dit mooi, want je kan je fantasie erop loslaten. 

Klassiek schilderij beeldbeschouwing - Loes van de Wetering

# Beeldbeschouwing modernistisch met behulp van de 5+1 vragen
    Klassiek schilderij 1


Titel:                     De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp
Schilder:             Rembrandt
Datum:                1632                                     

Wat zie je/aandachtspunten?
Rembrandt gaf de chirurgijns weer bij een anatomische les. De mannen zitten en staan rond een tafel waarop een lijk ligt. Dokter Tulp geeft onderricht. Hij heeft de arm van het bleke lijk opengelegd en houdt met een tang een bundel armspieren omhoog, terwijl hij met zijn andere hand een demonstrerend gebaar maakt. Bovendien liet Rembrandt het tafereel beschijnen door een fel spotlicht dat het geheel in een dramatisch licht zet. Zo bracht hij actie en spanning in de compositie. Ook zie je de chirurgijn wat anders dragen dan de rest. Zo kan je zien wie er een grote rol in het schilderij heeft.

* Betekenis van het beeld
Het schilderij heeft een grote symbolische betekenis voor de medische wetenschap.

* Hoe is het gemaakt?
Het schilderij is echter een zorgvuldige compositie waarover goed is nagedacht. Er is met lichtinval en kleur gewerkt. Zo kan je zien wie er belangrijk is. Dit ook door gezichtsuitdrukkingen.

* Tijdskenmerken(stijl)
Rembrandt had een aparte manier van schilderen. Terwijl de meeste schilders gewoon een portret zouden maken, deed Rembrandt het anders. Hij schilderde het groepje mensen alsof ze heel ingespannen bezig waren. Het leek bijna een actie-foto. Omdat het goed in de smaak viel, stroomden vanaf toen de opdrachten binnen. Hij moest de Nachtwacht schilderen.

* Mening           
Ik vind dit een interessant schilderij. Vooral omdat het in die tijd niet voorkwam om een groepsportret te maken en helemaal niet op deze ‘chaotische manier’. Hiermee bedoel ik te zeggen dat niet iedereen strak op een rijtje staat, maar verdeeld over de ruimte. Iedereen kijkt ergens anders heen. Ik vind het ook interessant dat ze vroeger al zo keken naar het spierstelsel keken. Omdat ik dit zelf ook interessant vind, heb ik dit schilderij gekozen.